Baby’s en kinderen

 

 

Je kind verliezen is het grootste verdriet in je leven. Een niet te bevatten opgave is dan het regelen en vormgeven van het afscheid. Met onze kennis en ervaringen denken wij heel graag mee in de beste keuze die gemaakt kan worden als het gaat om de wijze van opbaren. Juist bij baby’s en kinderen is de opbaring zo ontzettend belangrijk. Het rustig afscheid kunnen nemen, je kindje bij je kunnen houden en vast kunnen houden is ontzettend belangrijk voor de start van het rouwproces. 

 

In eerste instantie is het belangrijk dat de keuze wordt gemaakt tussen wateropbaring ( voor de stil en prematuur geboren baby’s ), opbaring met koeling, opbaring zonder koeling ( thanatopraxie ). 

 

De wateropbaring

 

Wanneer je kindje overlijdt voor, tijdens of vlak na de bevalling, is het mogelijk om te kiezen voor de watermethode. Deze methode vinden wij vooral geschikt voor stilgeboren baby’s die geboren worden voor de 24e week van de zwangerschap. 

De watermethode is geen conservering maar een methode om visueel afscheid te kunnen nemen. 

 

Voor meer informatie zie www.watermethode.nl

 

Als de keuze wordt gemaakt voor de wateropbaring kan de uitvaartverzorger, de verpleegkundige in het ziekenhuis of de verloskundige hier goed bij ondersteunen.

 

Opbaring met koeling 

 

Indien er wordt gekozen voor een opbaring met koeling kunnen wij de verzorging van het kindje op ons nemen. Een professionele verzorging is een belangrijke basis voor het realiseren van een mooie opbaring. Uiteraard betrekken wij in alle rust de ouders of andere naasten bij het wassen, verzorgen en kleden. 

 

Opbaring zonder koeling ( thanatopraxie )

 

Een thanatopraxie behandeling kan een grote toegevoegde waarde hebben bij de opbaring van baby’s en kindjes. Het kindje hoeft na de behandeling niet gekoeld te worden waardoor het natuurlijker aanvoelt en een natuurlijkere kleur heeft. Daarbij kan het kindje nog rustig opgepakt worden of op schoot genomen worden. Ook voor eventuele broertjes en zusjes is het afscheid nemen veel “rustiger” en “dichtbij”.

Een thanatopraxie behandeling bij baby’s en kindjes is vrijwel altijd mogelijk maar in elke situatie overleggen wij zorgvuldig. Vooral bij de allerkleinsten is het belangrijk dat wij goed informeren wat de reden van overlijden is en wat de eventuele medische achtergrond is zodat wij kunnen inschatten of een thanatopraxie behandeling mogelijk is en of wij aan de verwachtingen kunnen voldoen.